BAŞİSKELE
TARIM VE HAYVANCILIK



İlçenin ekonomisi 1970’li yıllara kadar tarıma dayalıydı. Ancak, Yuvacık ve çevresindeki ova arazide gerçek manada tarım yapılırken, güneydeki dağ köylerinin tarımı adeta bahçe tarımıydı. Bu yöredeki Karadenizliler mısır tarlalarından elde edilen mısırı insan yiyeceği olarak ambarlarda kurutur, sulak alanlarda küçük bahçelerde ise; mısırın yanında fasulye ve kısmen meyvecilik, biraz da tütün ekimi yapılırdı.

İzmit’in yeşil fasulyesi kısmen bu köyler tarafından karşılanırdı.

İlçede bölgeye has bütün sebze, meyve türleri yetişmesine rağmen son zamanlarda Servetiye çileği, Yuvacık salatalığı ve ceviz ön plana çıkarak markalaşma yolunda ilerlemektedir. Servetiye çileği, Servetiye Camii köyü ve çevresinde yetişen bir dağ çileği türüdür. Doğal ortamda hormonsuz olarak yetişen Servetiye çileği, tadı ve hoş kokusuyla gerçek çilek lezzeti arayanlar tarafından tercih edilir. Bol miktarda A, B, C vitaminleri, kalsiyum ve demir gibi mineral maddeler içerir. Taze olarak tüketilebildiği gibi pasta, reçel, marmelat gibi ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır.

Yuvacık çevresinde çok eskiden beri yetişen salatalıklar pazarlarda özellikle aranan bir türdür.

Ayrıca ilçe çevresinde salatalık üretiminin geliştirilmesi adına çalışmalar yürütülmektedir.

Göçlerle beraber tarım alanları azaldı ve adeta ormanlaştı. Artık bugün itibariyle bahçe tarımı da gerilemiş durumdadır. Bunun sebebi göçler ise de, çoğu sebebi bölgede gelişen sanayiler.

Yörede yetişen kültür meyvelerine bakacak olursak; Kokulu kara üzüm, karayemiş söylenebilir.

Yörede yetişen diğer meyveler ise; elma, armut, hurma, kestane, incir, çilek kivi, dut ve kirazdır.

Hayvancılığa baktığımızda; bildiğimiz sığır, koyun ve keçi hayvanlarının hayvancılığı yapılmaktadır.

YÖREDE KULLANILAN EŞYALAR:

Hayvan Beslemede Kullanılan Araçlar

Lahmi Kazanı: Hayvanlara yiyecek pişirilen ya da pekmez kaynatılan, yan taraflarında ve üstünde büyük kulpları olan oldukça büyük bakır kaptır.

Gerdeller: Hayvanlara sulu yiyecek, yem vermeye yarayan tahta kaptır. Dibi hafif dar üste doğru genişleyen takribi 75x80 silindirik kaptır. Daha çok kestane ve ardıç tahtasından yapılanı makbuldür.

Kunduri: Üzerinde ot, et doğranan özel yapılmış ağaç kütüktür.

Tarımda Kullanılan Aletler, Eşyalar

Karasaban: Ucunda ok gibi bir demiri olan ağaçtan yapılmış, kullanım tarihi çok eski olan bir çift sürme aletidir.

Pulluk: Çift at ya da çift öküzle çift sürmede kullanılan bir tarla sürme aletidir. Karasabandan sonra kullanılmaya başlanmıştır. 70-80 santim yüksekliğinde iki tutacak yeri, toprağı aktaran bir kanadı ve toprağı geçerek kesen bir demir parçası vardı. Tamamı demirden yapılan çok uzun yıllar kullanılan bu aletin iki çeşidi vardı, biri “normal pulluk”, diğeri ise “döner pulluk” tu. Döner pulluk, çok yaygın değildi.

Ova kesiminde 1960’lı yıllardan sonra; kırsal kesimde ise 1975’li yıllardan sonra yavaş yavaş yerini motorlu pulluklara, yani traktörlere bırakmıştır. Kopali: Aslen eski Rize’de su ile çalışan bir dövme aletidir. Şimdilerde ise, mısır dövmeye yarayan yuvarlak ağaçtan yapılmış takribi 80 santimlik çomağın ismidir.

Külünk: Toprak kazmaya yarayan ucu 10 cm eninde olan saplı bir alettir.

Kazma: Ağzı geniş, saplı, bir toprak kazma, çapa yapma aletidir.

Harçi Demiri: Fasulye sırığı, kazık kuyusu açmakta kullanılan; ucu sivri, yuvarlak, 1,5 m’lik bir demirdir.

Döğen (Düven): Takribi 1,25 cm uzunluğunda, bir ucu kalkık, iki kalın tahtanın bir araya getirilmesiyle yapılan ve altına çakmak taşı kakılan bir harman dövme ve kesme aracıdır.

Boyunduruk (Bondruk): Öküz hayvanlarının bir araya getirilerek çift sürmede, harmanda kullanılan bir araçtır.

Küfe: Kestane çubukları yarılarak yapılan, sepete benzer silindirik, hayvanla meyve taşıma eşyasıdır.

Sehter (Karnali): Fındık çubuklarından yapılan ve genellikle yaprak, ot taşımaya yarayan bir sırt aracıdır.

Sepet: Takribi yüksekliği insan boyundan kısa, iki ayağı bulunan, öndeki iki ipi ile sırtta eşya taşımaya yarayan, ince çubuklardan örme bir taşıma aracıdır.

Sivric: Tabanca şeklinde ağaçtan yapılmış bir ucu sivri, küçük basit bir alettir. Biber, domates, tütün fidelerini dikmekte kullanılır.

Simatora: Küçük bir keseciktir. Bahçe, tarlada ekin yapılırken bele bağlanır ve bu torbacıktan taneler elle alınıp kolayca ekilebilirdi.

Translate »